duminică, 19 septembrie 2010

Tiramisu cu fructe


Am tot citit diverse retete de Tiramisu si nici unul nu mi-a placut, fel de fel de retete cu galbenuri batute sau chiar si cu albusuri batute spuma am gasit, nu prea imi place ideea de a manca oul crud, ma dezgusta....si m-am tot gandit cum sa-l fac my way, asa ca ieri dupa ce am facut o tura prin piata Domenii, cu familie, ( sot, copil, catel...)la o taraba mai retrasa am gasit capsuni romanesti, hei pai cum sa le crut, am cumparat un kg, apoi am gasit si zmerura si deja in drum spre casa tropaiam sa ajung in bucatarie mai repede, ceea ce am si facut am sarit peste masa de pranz adica am facut-o de dupa amiaza, am pornit mixerul pe un kg de smantana pentru frisca Dorna, si bat si bat vreo 5 minute nimic, frisca nu a vrut sa iasa, ma gandeam acum ce fac imi piere cheful chiar asa incep cu stangul, am mai bagat-o in frigider 10 min. timp in care am despachetat 2 pachete de piscoturi de sampanie, am folosit doar unul si jumatate, am facut cafeaua aprox. 500ml, in care am adaugat 2 linguri de miere si 2 linguri de lichior de cafea. Le-am insiropat repede, de obicei asez piscoturile in tava in care doresc sa fac prijitura si apoi cu o lingura stropesc pe piscoturi, ei tura asta am facut altfel, am luat pe rand fiecare piscot si l-am inmuiat in cafea, trebuie sa va miscati repede, piscoturile absorb rapid lichidul si nu trebuie sa fie prea insipotat se rup apoi.
Am revenit la frisca din frigider care pana la urma s-a batut ( trebuie sa-mi notez fara smantana Dorna de acum) am amestecat apoi 2 cutii de mascarpone am pus 3 linguri de zahar tos si un plic de esenta de portocala, de la Dr. Oetker. Am ras trei tablete mari de ciocolata alba, capsunele le-am spalat bine, cam 500gr, dar nu le-am folosit pe toate, 100gr zmeura si o mana de afine. Asta am avut eu dar se pot face doar cu capsuni, sau doar cu zmeura.
Jumatate din cantitatea de crema obtinuta se pune peste piscoturi apoi am adaugat fructele
si o mana de ciocolata rasa. Se repeta aceleasi straturi pana cand se epuizeaza ingredientele, in cazul meu am avut doar doua straturi.
Am lasat la frigider 2 ore dupa care am tabarat pe tava, a fost delicios.....daca incercati sper din suflet sa va placa.

Un comentariu: