joi, 30 septembrie 2010

Rosti(in Elvetia) sau Hash Browns (in America de Nord)




Rosti este un fel de cartofi cruzi dati prin razatoare cu ou, parmezan si condimente, prajiti; binenteles ca se pot combina cu mai multe, sunculita, ceapa,etc.
Acest fel de mancare vine din zona cantonului Bern se mananca de obicei la micul dejun,in Elevitia si Germania este o mancare foarte populara si se gaseste prin toate supermarketurile, portiile fiind mai mari; personal mi se pare destul de greoi pentru un mic dejun dar culturile si gusturile stim ca nu se discuta, deci il prefer la o garnitura de peste, sau cu un copanel de pui rumenit la cuptor cu rozmarin si vinut, cartofii ies crocanti si buni, buni.
Deci avem nevoie de:
- 4 cartofi mari roz ( adica acei care merg bine la pragit, cei albi sunt sfaramisiosi foarte buni pentru piure);
- 1 ou;
- 1-2 linguri parmesan ras;
- Sare, piper si daca doriti o lingurita de condimente pentru cartofi prajiti.
Se rad cartofii prin razatoare cu ochiurile mai mari, apoi ii stergem pe un prosop curat sa iasa amidonul din ei, amestecam bine cu un ou batut spuma, parmezan, sare si piper.




Se fac gramajoare, eu prefer sa le fac neuniforme astfel dupa ce sunt gata ne alegem fiecare formele care ne plac. Am incins putin ulei intr-o tigaie, si le-am prajit aprox 3 minute pe fiecare parte.
E voila, gata sper sa va placa!

duminică, 19 septembrie 2010

Tiramisu cu fructe


Am tot citit diverse retete de Tiramisu si nici unul nu mi-a placut, fel de fel de retete cu galbenuri batute sau chiar si cu albusuri batute spuma am gasit, nu prea imi place ideea de a manca oul crud, ma dezgusta....si m-am tot gandit cum sa-l fac my way, asa ca ieri dupa ce am facut o tura prin piata Domenii, cu familie, ( sot, copil, catel...)la o taraba mai retrasa am gasit capsuni romanesti, hei pai cum sa le crut, am cumparat un kg, apoi am gasit si zmerura si deja in drum spre casa tropaiam sa ajung in bucatarie mai repede, ceea ce am si facut am sarit peste masa de pranz adica am facut-o de dupa amiaza, am pornit mixerul pe un kg de smantana pentru frisca Dorna, si bat si bat vreo 5 minute nimic, frisca nu a vrut sa iasa, ma gandeam acum ce fac imi piere cheful chiar asa incep cu stangul, am mai bagat-o in frigider 10 min. timp in care am despachetat 2 pachete de piscoturi de sampanie, am folosit doar unul si jumatate, am facut cafeaua aprox. 500ml, in care am adaugat 2 linguri de miere si 2 linguri de lichior de cafea. Le-am insiropat repede, de obicei asez piscoturile in tava in care doresc sa fac prijitura si apoi cu o lingura stropesc pe piscoturi, ei tura asta am facut altfel, am luat pe rand fiecare piscot si l-am inmuiat in cafea, trebuie sa va miscati repede, piscoturile absorb rapid lichidul si nu trebuie sa fie prea insipotat se rup apoi.
Am revenit la frisca din frigider care pana la urma s-a batut ( trebuie sa-mi notez fara smantana Dorna de acum) am amestecat apoi 2 cutii de mascarpone am pus 3 linguri de zahar tos si un plic de esenta de portocala, de la Dr. Oetker. Am ras trei tablete mari de ciocolata alba, capsunele le-am spalat bine, cam 500gr, dar nu le-am folosit pe toate, 100gr zmeura si o mana de afine. Asta am avut eu dar se pot face doar cu capsuni, sau doar cu zmeura.
Jumatate din cantitatea de crema obtinuta se pune peste piscoturi apoi am adaugat fructele
si o mana de ciocolata rasa. Se repeta aceleasi straturi pana cand se epuizeaza ingredientele, in cazul meu am avut doar doua straturi.
Am lasat la frigider 2 ore dupa care am tabarat pe tava, a fost delicios.....daca incercati sper din suflet sa va placa.

vineri, 17 septembrie 2010

Trigoane cu dovleac si mere


Ei da a venit toamna si parca imi este dor de mirosul de scortisoara si dovleac din bucatarie, si imi este tare, tare dor de Africa de Sud... asa ca uite am gasit o leguma delicioasa si parfumata originara din aceasta minunata tara, pentru cine nu a fost acolo este o destinatie de vacanta absolut fascinanta si de neuitat...dar sa va spun cum am impachetat aceste trigoane. Bineinteles ca nu am avut cum sa fac doar cu dovleac ci si cu mere amestecate, asa ca am luat un pachet de 500gr dovleac ras prin razatoare, 4-5 mere mari le-am calit impreuna intr-o cratita pe foc, apoi am adaugat 4 linguri de miere, am lasat sa scada timp de 5 min pe foc. dupa ce am inchis focul am adaugat 2 linguri sanatoase de scortisoara. Mai puteti adauga si o mana de stafide care au fost inmuiate in rom, ei ce arome.....sunt cu gandul la paharele deja...

Apoi am decongelat un pachet de foi de placinta, am taiat fasii late de 7-8 cm, am adunat cate trei patru foi lipite intre ele cu unt si putin zahar topit - le-am uns cu pensula-vezi imaginea de mai jos ...


Dupa ce sa racit compozitia de mere si dovleac am pus cate o lingura in coltul foii, si am impachetat din colt in colt

Am adunat toate trigoanele intr-o tava de cuptior preincalzit la 200C si le-am tinut acolo aprox. 20min. Dupa ce sau racit am presarat zahar pudra cu scortisoara,pofta buna!





Tarta cu ceapa, branza de capra si ce-am mai gasit prin frigider

Intr-o sambata dimineta, ma tot invarteam prin bucatarie, ce sa fac de papa bun, ceva repede si bun am tot deschis ba frigiderul, ba congelatorul....ce sa fac? ....si am vazut pachetul de aluat foietaj ca ma astepta de cateva saptamani bune, parca-mi spunea hai sa ma gatiti... am scos pachetul sa se decongeleze, si m-am intors la frigider sa vad ce gasesc, ha am gasit niste branza de capra, o bucata de bacon, adica doar trei felii dar am zis sa le prajesc repede, 3 bucati de fenicul eu ador acesta leguma are un parfum minunat, imi aminteste de Sambuca ( o bautura italiana cu o aroma foarte puternica de anason imi amintesc ca era la moda in anii "90). Deci am taiat 2 cepe rosii m-am gandit eu ca sunt mai dulci si cele trei bucati de fenicul, le-am calit bine,














Am intins foaia de aluant in tava de cuptor, am pus ceapa, bucatele de sunca, din trei felii au ramas doar cateva bucatele mici, mici dupa le au fost calite bine, asa crocante de se topesc in gura, si am facut o crema din 2 oua, o cana de smantana sare, piper mult pe care le-am amestecat bine apoi le-am pus peste aluat, am mai adaucat bucati de branza de capra si cateva frunze de rucola care erau uitate prin frigider.







Gata am bagat totul la cuptor la 200C timp de 20min. sau aproximativ c-am atat, ca nu am masurat timpul dar pana cand totul era rumenit. E voila! Am ras cu multa pofta cu dragii mei vecini!

duminică, 12 septembrie 2010

Iaurt cu fructe, miere si cereale



Dragilor am gasit varianta perfecta pentru un mic dejun usor, un iaurt borcan mic, o mana de fructe de padure, eu prefer afine si zmeura, o mana de cereale ( cele naturale fara zahar adica fulgi de ovaz, se gasesc in Sellgross in pachete de hartie) si o lingura de miere. Le-am pus toate pe straturi si gata am terminat in 2 minute ....este foarte bun, mai ales pentru cei care nu beau lapte, ca mine.